Tek halka, gömünün düz arazide toprak altına saklanıldığını ifade edebilir. İşarete göre düzlük alanda araştırma yapmalısınız. Birbirine geçmiş halkalar ise, tehlike anlamını taşıyabilir ve 1 km alana kadar olan yığmaları-da ifade edebilmektedir. Toprak altında halka sayısınca oda veya mahzen olabilir. Birbirine geçmiş halkalar,odalardan birbirlerine geçiş olduğunu anlamını-da ifade edebilir.Duvarlarda veya herhangi bir taş üstüne çizilen halka işaretleri veya halkanın kendisi burada birden fazla ve çok büyük tuzakların olduğunu anlatır. Halka figürleri tekte çizilmiş olabilir bir kaç figürün arasında da olabilir. Tuzakların biri aşılırken veya bertaraf edilirken diğer tuzakların çalışabileceğini unutmamak gerekir. Halkanın anlam ve çeşitlerini o yerin önemi ile eşleştirebilir siniz.

Hilal, Yıldız Define İşareti:

Bu işaret yakın tarihe aitse İslam dinine mensup kişiye ait olabilir daha eski antik dönemde kullanılan hilal ve yıldız işaretleri bazen gömüyü bazende dinsel inançları sembol-ize edebilir, Başka bir görüş: Tek başına hilal işareti mezar anlamındadır.Ağzının açık kısmı yönünde araştırma yapmalısınız. Tek başına yıldız işareti fazlaca kullanılmamasına rağmen, açık anlamını taşımaktadır. İşaretin bulunduğu arazide yakınındaki düzlük arazide araştırma yapmalısınız. Ay ve yıldız birlikte işaret olarak yapılmışsa, ermenilerin kullanmış olma olasılığı bulunmaktadır. Ülkemizde ki bazı köprü ve kemer ayaklarına yaptıkları görülmüş ve yakınlarından gömülerin çıktığı da bilinmektedir.

İbrik Define İşareti:

Gömünün suya yakın yerde olduğunu anlatır, kuyu, pınar, çeşme gibi alanlara dikkat etmek gerekir, yada bu alandan baktığınızda gömü yerini görüyor olmalısınız, Başka bir görüş: Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir. Eski ermeni evleri cephelerinde, çeşme kenarlarında yapıldıkları da görülmüştür. İbriğin genellikle ucu yön vermiştir. Gömü hemen yakınındadır.

Kaplumbağa Define İşareti:

En çok mezar işaretlerine sembol-ize edilir, statü yüksek olan şahısların mezarlarında görülmektedir, çözüm için kabuklarda ki desenler dikkate alınmalıdır, Kaplumbağanın baktığı istikamette ki renk olarak farklı, şekil olarak farklı taşların altı araştırılmalı.

Kaplumbağanın sırtı yapılmış ise dikkat edilmeli. Bir ayrıntıda kaplumbağanın istikamet verecek başı,bacağı,kuyruğu gibi unsurlarının yönünde bulunan yuvarlağımsı veya işlemeli taşların içinin kontrol edilmesini ilave etmekteyiz. Gömüsü çok yakınlardadır.

Kartal Define İşareti:

Aslan ve öküz işareti ile benzerlik taşıyan işarettir. Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılır. Kartal işaret-ide, liderlik vasfı taşıyan çok önemli işaretlerin başında gelir. Tek başına kartal için, baktığı yönde veya hemen karşısındaki tepenin zirve noktasında araştırma yapmalısınız. Birbirine bakan iki kartal ise, karı-koca yani iki önemli çift şahsiyetin gömüsü olduğunu ifade eder. Düz kaya bloklarını çok iyi gözlemlemelisiniz. İki kartalın ortak nokta asında bulunan dağın zirvesinde araştırma yapılmalıdır. Uçmaya hazırlanan kartal veya kanatlarını açmış kartal ise, hemen kendi yönünde ki en yakın zirve noktada araştırma yapılmalıdır. Yönlerinde tamamlayıcı işaretleri mutlaka bulacaksınız.Çift başlı kartal Selçuklu İmparatorluğu simgesidir, define işareti değildir.Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa Bizans gömüsü ne işaret eder.Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içinde olma olasılığı var.Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı.

Kasatura Define İşareti:

Kasatura ile hançer bir birine yakın işaretlerdir, her ikisinde karşıya doğru düz alan aranabilir, işret kayalık alandadır lakin gömü karşıdaki düz tarlada olabilir. gömüsü saf altın olarak bilinse de bazen mezar eşyaları çıkabilir, mezar ayrı yerde eşyaları ayrı yerde olur kasatura mezarı vermez. Başka bir görüş: Bu işarette matara işareti gibi belirgin gömü işaretlerinden birisidir. Tek başına kasatura işareti, hatırlatıcı bir işaret olmasının yanı sıra, yön verici bir işarettir. Sapı veya ucu istikametinde eski veya tarihi ağaçların bulunduğu nokta çevrelerinde araştırma yapmanızı öneriyoruz. Kasatura ve matara birlikte işaret olarak kullanılmış olabilmektedir.

Kılıç define İşareti:

Asker yada tapınakçı gömüsü olabilir önemli zaferlere imza atmış savaşçı gömüsü olarak bilinmektedir, Kılıcın boyu kısaysa yakın mesafeler, uzunsa uzak mesafeler araştırılır. Aynı zamanda yön verici işarettir. Gömüsü oldukça güzel olan eşkıya işaretlerinden. Kılıcın sivri ucundaki kıvrım ve kılıcın sapı yön verebilmektedir. Definecinin çok iyi gözlemlemesi şart.Diğer görüş: Yüklü miktarda malzemesi vardır bir çoğu çürümüştür, malzemelerdir, açılan oda bir süre havalandırıldıktan sonra objelere dokunulmamalıdır, objeler toplanırken itinayla dokunulmalıdır dikkat etmezseniz bir çok malzeme elinizde kalır.

Koltuk Taşı Define İşareti:

Definecilerin genellikle birbirinden ayırt edemediği önemi büyük gömü işaretlerinden birisidir. Ayırt edilemeyen işaretler koltuk taşı ile oturak taşıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, koltuk taşında kollarınızı koyabileceğiniz destekler, başınızı yaslayacağımız destek ve ayaklarınızı rahatlıkla koyabileceğiniz destek yerlerinin yapılmış olması gerekmektedir. Oturak taşında bu özellikler olmamaktadır. Koltuk taşı işaretinde yapılması gereken, önünde basamakları varsa kontrol edilmelidir.Kollarınızı koyacağınız destek yerlerinde oyma delikler varsa tam karşısında yığma olma olasılığı çok kuvvetli. Eğer koltuk işareti bir mağara içinde ise ve koltuk işareti çevresinde kare oymalar mevcut ise, bir liderin hazinesi mağaranın kayaları altında saklanmış odalarında-dır. Duvarlar çok iyi kontrol edilmeli, yürüdüğünüz zemini kontrol etmek asla unutulmamalıdır.

Küp veya Kürze:

Bulduğunuz küpün içinde mezar olabilir, boş küp ise su içinde veya civarında hazinenin varlığını işaret eder. Burada dikkat edilmesi gereken bu işaretlerin göl,ırmak veya gölet kenarındaki figürün anlamıdır. Susuz alandakilerle karıştırılmamalıdır. Gömüsü bulunduğu yere çok yakındır. Susuz alandakilerin gömüsü-de çok yakınlarındadır. İkinci hedef nokta olarak, eski ağaçlara dikkat etmenizi öneriyoruz. boş küpler ise tahıl yada gıda saklamak için kullanılmış olabilir bazı tecrübelere göre boş küp varsa dolusu mutlaka olur içi altın tozu ile doldurulmuştur.

Makas Define İşareti:

Az rastlanır kesinlikle netleşmiş gömü işaretlerinden birisidir. Kesişen yol, dere anlamına gelebilmektedir. özellikle göbekteki cıvata yeri gömü yerini vermektedir. Makas işaretiyle birlikte yapılmış murç işaretleri önem teşkil edebilir. Kesişen noktalarda murç deliği istikametinde doğaya aykırı farklılıklar gömünün olduğu yeri gösterebilir. Ayrıca makas işaretinde önemli bir noktada, makasın tutulacak yerlerinin birbirinden olan farklılığıdır. Bu farklılıklar kesişme.

Nal Define İşareti:

Nal işareti çok derin olmamak kaydıyla gömüye işarettir, nal çivi sayısı gömünün hangi şifreleme tekniği kullanıldığını anlatır. örnek nal işaretlerinde 8 çivi olması gereklidir 7 çivili nal eksiklikten bahseder 8. çivi yerine geçecek olan nesne bulunmalıdır yön eksik çivi tarafındadır, tek çivi eksikse yakınlarda tek olan ne varsa bakılır bu yaşlı ağaç, dikili taş tek tepe olabilir. nalın açık ağzı yukarı yada aşağı bakar vaziyette ise bu bulunduğumuz bölgeden yukarı yada aşağı doğru mesafe kat etmemizi anlatır ağzı yukarı olan nal işaretlerinin gömüsü daha kolay alınmaktadır. nal işareti ile omega işareti bir birine ne kadar benzese’de anlayan kişi bunu kolaylıkla ayırabilir, kayada birden fazla nal varsa gömü sayısı da birden fazla olduğuna işarettir.

Ok Define İşareti:

Ok gidilmesi gereken istikameti gösterir. bulunan ok işareti çok iyi incelenmeli karşıdaki burun tepede büyük mezar aranmalıdır. 1- Okun kanatları ölçülür, kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanıp araştırma yapılır. 2- Okun sol kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir.açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır. 3- Okun sağ kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir. açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır. 4- Okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır. 5- Okun boyu ölçülür 1 cm 1 adım ok istikametine gidilir, bu bazen arşın değil kulaçta olabilir bu durumda ok boyu ölçülür 1 cm si 45 cm olarakta hesaplanabilir. 6- Ok yanında yay varsa bu gömünün altın olduğuna işarettir, güneşin doğduğu taraf ve güney batı tarafına doğru gidilebilir, ok istikametinde yay bulunursa buda gömünün yayın; hilal yapan kollarının uzun tarafına; hemen uç ve uç yanına bakılabilir.

Diğer Yorum: Ok işareti ekseriyet kullanıldığı yerler ormanda yol-büyük mezar-ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi algılayarak çözmek lazım; sade düz ok 17 adım mesafe verir; bu bazen 21 adımdır bazende karşı tepe, 17 ve 21 adım sonra 2. bir işaret aranabilir.

Salyangoz Define işareti:

Salyangoz olan yerde su aranmalıdır, tıpkı balık gibi gömüsü suya yakın yerde olur, suyun akışına değil geriye doğru araştırma yapılmalıdır, geri istikameti suda olduğu gibi salyangozun kendisi içinde geçerlidir, bulduğunuz salyangozun arkasına doğru araştırma yapmalısınız. Salyangoz doğurganlığı sembolize eder birden çok yerde gömüsü vardır en anlamdaş işaret dediğimiz gibi balıktır, balıktaki mantık salyangozda uygulanabilir. Arazi ortamlarında salyangoz işaretiyle karşılaşmak çok fazla mümkün değildir, nadir bulunan işaretlerdendir işareti bulduğunuz an bölge karantinaya alınmalı yakınlarında doğal görünümlü unsurlar bakılmalıdır, farklı kaya, su kuyusu veya patika yol aranmalıdır, bulunan yoldan geriye doğru araştırma yapmanız tavsiye edilir..

Define İşaretleri Merdiven:

Her merdiven define işareti olmayabilir lakin her merdiven basamakları mutlaka kontrol edilmelidir, Daha anlaşılır olması adına şu şekilde ifade edelim aslında merdiven define işareti değil sadece define saklamaya oldukça elverişlidir, Merdivenlerin 3. basamağında üçgen işareti varsa bu basamakların biri dolu demektir, üçgenler genelde merdivenin yan bitiş noktalarına resmedilir dikkatli bakmadığınız taktirde görünmez. Diğer Görüş:Merdiven define işareti olarak mevcut basamaklarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Merdivendeki basamak sayıları mitolojik bazı inançları yansıtır. Uğurlu sayılan rakamlarla eşdeğerdir. (3-5-7-9-11-40-70) Genel olarak tapınaklarda tek sayı basamak vardır. Tapınağa sağ ayak ile başlayıp sağ ayak ile girmeyi sağlar. Tuzaklı Merdivenler; Mahsen, tünel yada mezar girişlerinde merdiven varsa tuzak olma ihtimali çok yüksektir, bu en çok dönen merdiven tuzağı şeklinde çalışır ansızın bastığınızda merdiven döner ve kaval kemiğinizi kırar; kısacası çıplak kayada yani yüzeyde olan merdivenler farklıdır, zemin altında bulduğunuz merdivenler farklıdır, zemin altındaki merdivenler çok tehlikelidir; en sık rastladıklarımız aşağı doğru 7 basamak inen merdiven şeklindedir, 3. basamağındaki çalışan tuzak, öldürücü tuzak değil ama kaval kemiğinizi kırar, bu zaten caydırma tuzağıdır bu tür merdivenlerden ilerlemeye çalışırsanız ileride işlevi daha yüksek farklı tuzaklarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Terazi:

Esnaf ya da tüccar gömüsüdür. Gömü değerlidir. Her iki kefesi eşit değildir, gömü kefesinin ağır olan kefenin bulunduğu taraftadır. Kefeler eşit gibi görünse dikkat edilecek nokta terazinin ibresi (dili) size fikir kazandırır. Dil hangi tarafa meyilli ise o tarafta araştırma yapılmalıdır. Başka bir yaklaşıma göre işaretin bulunduğu kaya çok önemlidir. Yanında başka işaretler de olabilir. Başka Bir Görüş : Terazi işareti genellikle kayaların kuzey tarafına yapılır. Yosun tutması ve üstünün kapanması daha kolay olsun diye. Bulunduğu kayada malı vardır. Kayanın yukarısında su kaynağı olabilir. Su kaynağı kıvrım yapa yapa aşağı iniyor olabilir. İşaretin karşısında nehir veya köprü mevcut olabilir. Yakınlarda değirmen yoksa define yok demektir.

Tabanca İşareti;

Birinci Görüş: 25 adım ön tarafından doğal yapıya aykırı nesneler aranmalıdır. Patlamamış tabanca: Osmanlı dönemi gömüsüdür. Yaklaşık ölçüyle namlu istikametinde 26 – 27 metredir. Patlamış tabanca ise 44 – 45 adım ölçüsüdür.
İkinci Görüş:Namlu istikametinde araştırma yapılır. Patlamış tabanca resmi varsa gömü daha ileri mesafelerde, patlamamış tabanca resmi varsa ise gömü daha yakın mesafelerde olabilir.
Üçüncü Görüş:Eğer tabancadan mermiler çıkmış halde resmedilmişse mermi adeti ve mermiler arası mesafe önemlidir. Son mermi çok önemli olmakla birlikte eşkiya işareti olma ve definenin birkaç parça halinde gömülmüş olma ihtimali vardır.
Dördüncü Görüş:Tabanca üzerinde haç veya çarpı işareti varsa gömü 4 adım çevresinde cihaz ile tespit edilebilir.

Papaz İşareti:

Örnek resimde papazın boynundaki madalya ve baktığı ya da işaret ettiği yön önemlidir. İtinalı bir çalışma yapılmalıdır. Adam resminin başı etrafında daire varsa, haç varsa Hıristiyan azizi resmidir. Kilise resmidir. Gömü ifade etmez. Hristiyanlık dönemi tarihi eserlerde çokça vardır. Lütfen tahrip etmeyiniz. Bazende baktığı yön hedef saptırma amaçlıdır.

Murçlu Kaya;

Bu tür düzenekler Frig ve Roma Bizans medeniyetlerine aittir. Sayma sistemidir. Her bir murç izi bir adımdır.Unutmamak gerekir ki define işaretleri tek başına olmaz, mutlaka ikinci ya da üçüncü işareti de bulmamız gerekir. işaret yönlerine doğru adımla ve değişik bir kaya bulmanız gerekir. Ya da bölgede mezarlık alanı vardır iyi bir yüzey araştırması yapılmalıdır. murçlu kayanın kuzey tarafında yığma aranmalıdır, buradaki yaşlı ağacın dibi mezardır.

Kuş İşareti:

Kadın ziynet eşyasını simgeler. Gömü güvercinin içinde deyip bu eseri tahrip etmeyiniz. Defineci arkadaşlar lütfen biraz bilinçli olmaya çalışalım hiç bir işaretin kırılmasına izin vermeyelim ve kırmayalım hiç bir işaretin içinde define olmaz sizi öyle yönlendirenler sizi aldatıyorlar.
Uçan Güvercinin uçtuğu yönde hemen önünde araştırma yap, istavroz varsa gömü mağara içindedir, mağarayı bulmak için yakınlarında ikinci bir istavroz daha bulunmalıdır, ikinci istavrozun bulunduğu kaya mağaradadır. Başka Bir Görüş: Ördek ile beraber bir ok işareti varsa ve ördek ok ile aynı istikamette bakıyorsa o yönde, ördek ile ok birbirine bakıyorsa okun aksi yönünde araştırma yapılır. Ördek kafasını geriye doğru çevirmiş ise gerisinde araştırma yapılır. Dere kenarında farklı bir taş aranabilir. İki dere varsa bunların birleşim noktalarında suyun içinde veya dışında farklı özellikte bir taş veya sabit kaya aranabilir. Başka Bir Görüş :Güvercin, kuş, tavuk gibi işaretlerde hayvanın yumurtlama özelliğinden dolayı çevrede yumurta şekli aranmalı, üstü beyaz veya kırmızı olabilir. Yumurtanın içinin sarı olduğu da dikkate alınarak altın çağrışımı yapmalıdır. Başka Bir Görüş: Leylek benzeri bir kuş ise genelde Osmanlı döneminde zorunlu göçe tabi olanlarda denk gelinmiş bir işarettir. Gömüsü 5 mt. çevresindedir. Ancak nihai hedefe ulaşmak için “başka bir emaresi olmadığından” cihaz tespiti gerekir. Başka Bir Görüş :Tavus kuşu: Tavus kuşu kuyruğunu açtığında göz göz olan şekillerinin her biri arkeolojide mezarları temsil eder. Çürümemeyi ve ölümsüzlüğü sembolize eder.Sürekli hayatın imajını sergiler. Genel olarak Hristiyan sembolizmin bir uygulaması olarak bilinir. Tek başına bir mezar veya bir nekropol girişinde bulunabilir. Tavus Kuşu ile ilgili olarak şu söylence de vardır. Hiç evlenmemiş bakire bir prensesin mezarıdır. Mücevherat ve çeyizi vardır. Mal mahzenin içindedir. Ayrıca Yunan Mitolojisinde Hera’yı simgelediği de görülür. Heranın gözleri Tavus Kuşu kuyuğundaki gözlere benzetilmiştir. Zeus Mitolojisinde 25-30 yaşındaki gençlik durumunu simgeler.

Kuyu:

Birinci Görüş: Tarih önceleri yapılan muhtelif kuyuların duvarlarında bir giriş yapılarak acele olarak define saklanmıştır. Bu nedenle rast geldiğiniz kuyuların duvarlarını iyice kontrol ediniz. Define kuyu duvarında bir giriş yapılarak saklanmıştır.
İkinci Görüş: Çok önemli bir define işaretidir. En dibe kimse define malı bırakmaz. Ama yinede sürekli su içinde olan bir yer taş duvar ile örülmüş ve emanet içine bırakılmış olabilir. Kuyuların iç çeperi çeşitli şekillerde inşa edilmiş olabilir. Kuyu horasan ile yapılmışsa elektronik cihazlardan faydalanmaya çalışılır. Bu durumda 1,5 metre ile 5 metre arasında bir derinlikte duvarlarda bir emare aranır.

Ancak kuyu iç çeperi örme taş ise yine aynı derinlikler arasında diğer taşlardan tamamen farklı olabilecek ve göze batan bir taş veya kapak benzeri birşey aranmalıdır. Bu farklı taş söküldükten sonra define yerine ham toprak veya kemik veya kırık tuğla parçaları çıkabilir. Araştırmaya devam edilir. Aynı yönde 3-7 adım arasında bir mesafede gömü dışarıdan gömülmüştür. Duvardaki taş sadece gömünün yönünü vermiştir. Kapak değildir. Kuyular bazen ibrik sembolü ile de gösterelebilmektedir. Ayrıca 3 adet kuyu tespit edilmesi durumunda en küçüğü üzerine yoğunlaşılmalıdır. En küçük mezarın “Çocuk Mezarı” daha önemli olması gibi. Birde son olarak kuyudan su çekme mekanizmasının toprakla temas ettiği noktada da araştırma yapmakta fayda vardır.

Kertenkele İşareti:

Korku sembolü olarak kullanılmıştır. Kertenkelenin vücut dili bize definenin nerede olduğu konusunda önemli ip uçları verecektir. Baş ve kuyruk çok önemlidir. Oyma veya kabartma şeklinde görülebilirler. Figürlerin kafasından müjdelerinin alındığı olmuştur. Müjdesi tek paradır. Kertenkelenin başının hareket alanı ile taradığı 90 derecelik açı çok önemlidir. Bu açı arasında kalan saha kontrol edilmelidir. Bu sahada yuvarlak ve belirgin kaya aranmalıdır. Bu kayada dolgu da olabilir.

Köpek Define İşareti:

Yunan figürlerinden birisidir. Genellikle mezarlarda ve stellerde bulunmazlar. Köpeğin işlenişi mermer üzerinde ve duvarda pek nadirdir. Daha ziyade yerde yatan sabit kayalarda oyma ya da kabartmadır. Oyma işlenişi daha sık rastlanan olup, Yunan kültüründen Bizans kültürüne doğru sarkan bir simgedir. Gözleriyle ya da bu belirlenemiyorsa kafasıyla baktığı istikamet mezarın olduğu yöndür. Çoğunlukla 3 ila 7 adım arasıdır. Eğer köpek tamamen dört ayağı açık sere serpe yatıyorsa burası mezardır. İçinde armağan olup olmadığı bilinemez. Zira bu motif sadece dini inanıştan kaynaklanan bir uygulamadır. Çevrede sevilip sayılan yaşlı insanlar için ölümlerinin ardından işlenir.

Kare ve Dikdörtgen Oyma: Kare oyma tek veya çoklu olabilir. Kare veya dikdörtgen oyma işaretinin bulunduğu kaya üzerinde ki murç izleri olup olmadığına önemle dikkat etmenizi öneriyoruz.
Bırakılan murç izleri yön verebilmektedir ve murç sayısıda mesafe verebilmektedir. Her biri kapalı daha önceden toprak veya kaya arkasına kapatılmış odacık, oda, odalar (mahseni) ifade etmektedir. Kare oymanın bulunduğu yerde kayalık bölge varsa, araştırmanızı boşluk alacak şekilde yapmalısınız. Bulunduğunuz bölgede topraklık alanda ise, toprak üzerindeki çökmelere, tümseklere ve yığmalara çok dikkat etmelisiniz.

1 : Oymalar genellikle oda işaretidir. Boş odaya rastlanılırsa da mutlaka dolu olanı yanındadır. Boş odanın duvarlarını iyi kontrol etmek ve giriş boşluk sesi aramak gerekir. İkinci dolu oda girişi boş olan odanın duvarlarındadır. Yanında ikinci yön ve derinlik veren işaret varsa bu işaretleri dikkate almalı, yoksa meyline doğru araştırma yapılmalıdır. Yani bu oymanın içini su ile doldurduğumuzda nereye akar? Suyun aktığı yerde kayanın altına doğru çalışılmalıdır.

2 : Kare ve Dikdörtgen her ikisi de kesin define işaretidir. Çevresi uzman biri tarafından iyice aranmalıdır. Planlı ve tuzaklı ve zor bir gömüdür.

3: İki adet oda anlamına gelir. Güney batı yönünde araştırma yoğunlaştırılmalıdır. Odalar oymaya eşit mesafede olmayabilir.

4: Yakınlarda tepe, tümsek, çorak toprak veya çukur aranmalı ve bu bölgede araştırma yapılmalıdır. Zengin insanların mezarlarına da denk gelebilmektedir.

5 : Oyma kareler genelde çevreye hakim yerlerde olur. O civarın kaya mezarlığı bölgesi olduğuna işaret eder. İşaretin karşısında sıra kayalık olması gerekir. Define orada aranmalıdır. Mezarlardan biri açılırsa diğerleri kolayca bulunur.

6: Kare-Dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise “Yuvarlak sayısı kadar mezar kare veya dikdörtgen ile işaret edilen oda içerisindedir.” tarzında bir görüşte yaygındır. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.

7: Zemine paralel kayada küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamı verir. Eğer bir ok işareti de varsa bu mezarın yönünü verir.– Yanında X veya + işareti varsa kesin mezardır. Büyük oymalar 1-3-5-7 gibi tek sayılardadır. Mezar işareti olarak yorumlanır. Kuyu anlamındadır.

– Hem büyük hem küçük oyuklar bir arada ise aile mezarlığı veya genel mezarlıktır. – Zemine dik oymalarda küçük oyuklar mağara işaretidir. 1-2 metre yakınlarda mağara olabilir. – Kare oyma mahzen işaretidir. Boşluk tespit eden cihazdan faydalanılır. – Zemine dik kare oyma kral mezarına işarettir.

Kanal-Kaya Kanalı: Kayaya veya taşa oyulmuş su kanalları 4 şekilde yorumlanır.
1- Çevresinde su kaynağı olduğunu haber verir.

2- Gömüyü haber verir. Bu tür figürlerin gömüsü kapalı bir mağara içinde yer alır. Bu kanalın içine su konulduğundan suyun döküldüğü alan içinde araştırma yapılmalıdır.

3- Gömünün mağara içinde olma ihtimalini de göz önünde tuttuğumuzda çevrede mağara işareti aramak ve bu işaret ile bir bütün oluşturmak faydalı olabilir. Mağaralar ile ilgili başlığımıza bakmanızda fayda vardır.

4- Bu tür kanallar genelde gömü kaya mezar girişi gibi yerleri işaret eder. Mezarsa paralel önü, gömü ise uç yanlarını gösterir.

Dama Taşı: Dama taşı kendi başına define işareti sayılmaz.Ancak bu tür yerlerdeki yaşamın bir parçasının yer altında geçtiğinin de şaşmaz işaretidir. Tünel veya yeraltı geçidi olarak tabir ettiğimiz bu mekanların tespitiyle gerek eski eşya ve gerekse sonraki dönem kaçak veya eşkıya gruplarının mal ve para gömüsüne rastlanabilir.

1: Dama taşları olarak bilinen bu figür Matematiksel bir hesaplama gerektirir. Kesin çözülmüş bir sistem değildir. Başka bir yardımcı işaret ile daha anlamlıdır. Genellikle yer altındaki tünel veya geçit noktalarının değişmez simgesidir. Eşkiya gömülerine yakın duruluyor olabilir. Her halükarda insanların yaşadığı bölgeleri işaret ettiğinden dikkate alınmalıdır.

2 : Serüvenli ve dolambaçlı bir yolun ifadesidir. Bu işaret yer altı labirent veya geçit noktalarının değişmez simgesidir. Yer altındaki yaşamı da müjdeler. Ancak bu işaret tek başına defineye ulaşmak için yeterli olmayıp, farklı bir nişane daha aramak gerekir.

Baklava Dilimi: Baklava dilimi gördüğünüzde şeklin köşe açılarına dikkat edilmeli. Ayrıca bulunduğu kayanın hangi yöndeki ucuna yapıldığına da dikkat edilmelidir. Baklava dilimi şekli bir bayan mezarına işarettir. Çevresinde özenti ile bir araştırma yapmakta fayda var. Resimde görünen Baklava Dilimi M.Ö. 2. yüzyıl, hellenistik döneme ait bu işaretin gösterdiği yerde sadece çok küçük bir yığma var. O gördüğünüz küçük yığmanın altında ise aşağıdaki resimde gördüğünüz mükemmel mezarlar var. Mezarlar işaretin güney tarafında bulunmuş.

Üzüm İşareti: Üzüm işaretini es geçmemek gerek. Bu işaret görüldüğünde işaret görüldüğü yer ve civarına dikkat etmek gerekir. Üzüm işareti ile ilgili birkaç görüş vardır. Bunlar: Birinci Yorum: Üzüm elmas, mücevher ve değerli taşları simgeler. Kadın mezarı anlamında da kullanılır. İkinci Yorum : Çok ilgi çeken bir define işaretidir. Bizans ve daha eski kültürlere aittir. Üzüm salkımı zenginliği işaret eder. Bu işaretler tahrip edilmemeli. Yakınlarda zengin veya önemli bir insanın mezarı bulunmaktadır. Üzüm salkımında her üzümün bir altını işaret ettiği veya bir adım işaret ettiği söylense de çok kayda değer bir görüş değildir. Üçüncü Yorum : Yunan Mitolojisinde Dionysos tanrısını simgeler. Bereket sembolüdür. Hristiyanlık döneminde de bu inanışlar devam etmiştir. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. Define olacak diye bir kural yoktur. Çoğu zaman süsleme sanatında kullanılmıştır. Mezar stelleri ve sabit kayada olanlar define anlamında değerlidir.

Üçgen Define İşareti: Üçgenler karşımıza tek başına oyulmuş, etrafında diğer şekiller oyulmuş, üçgen veya üçgenler oyulmuş şekilde olabilir. Üçgenle ilgili görüşlerimiz şunlardır.

1: Üçgenin açıları birbirinden farklı olabilir. Açılar ölçülmeli farklı olan açı yönünde araştırma derinleştirilmeli.

2: Allah, Cebrail ve Hz.İsa ya emanet edilen birşeydir. Bir defineye işaret ediyor olabileceği gibi bir mezara da işaret ediyor olabilir. Üçgen üç adet farklı malı değil üç adet farklı mezarı işaret eder. Eğer lahit mezar üzeri yapılmışsa dini bir anlamı vardır. Yada eşkiya veya Ermeni gömüsü ifade eder. Çoğunlukla şaşırtıcı bir işaret olup iki sahte bir hakiki defineyi gösterir.
Üçgenin üç nokrası illede mezar anlatmayabilir. Üç kaya, üç ağaç da şifre olarak kullanılmış olabilir.

3: Üçgen işareti malın kapalı bir mekanda olduğunu anlatır. Zor bir gömüdür. Eğer üçgenin dar olan bir açısı varsa onun istikametinde araştırma yapılır. Değilse çevrede farklı yapılar aranmalı veya yardımcı işaretlere başvurulmalıdır. Ayrıca üçgen şeklinde bir kapak bulunma olasılığıda yüksektir. 50 cm. büyüklüğünde horasan kapaklar define açısından önemlidir. Bazı uygarlıklarda üçgen giriş kapısı olarak kullanılmıştır. Sivri uç yönünde araştırma yapmakta fayda vardır.

4: Birkaç üçgen yan yana sıralı ise her üçgen bir odayı temsil eder.

Yılan Define İşareti

Yuvarlak Oyma İşaretleri:

Yuvarlak oymalar %90 ihtimalle mezarı temsil etmektedir çeşitli boyutlarda ve derinliklerde olabilirler elbetteki farklı işçiliklere de sahiptirler ve bu işçilikler mezarın zenginliğini verirler yani bi nevi günümüze uyarla mezar taşlarının işçiliği nasıl ki varlıklı bir aile ile fakir bir ailenin mezar taşları farklı ise sunu çukurlarının’da işçiliği mezarın kime ait olduğu hakkında sizlere fikir vermektedir.Sunu Çukurunun Çözümü: Sunu çukurları yani yuvarlak oymalarda ilk öncelikle genişlik ebatına bakılması ve yanında ufak yardımcı bir murç izi olup olmadığına yada çukura herhangi bir kanal uygulanıp uygulanmadığına bakılır. Üstteki resimdeki gibi büyük sunu çukurunun mezarı yüksek ihtimal ile mezarının aynı ana kayada olduğuna işarettir eğer ki yanında yardımcı bir oyma yoksa ve bilinmelidir ki sunu oyması en son noktadır tek sunuya mezarı en fazla 10 metre içerindedir. büyük sunu çukurunun mezar girişi eğer kayada görünen yüzeyde yoksa muhtemelen 1.5 -2 metreyi geçmeyecek şekilde giriş toprak altına gizlenmiştir. ve sunu çukurunda yardımcı bir yön ve mesafe verici bulunmuyorsa yine giriş istikameti batı veya güney batı tarafındadır.
Kanallı sunu çukuru varsa bunun çözümü nedir; eğer sunu çukurunda aşağıdaki gibi bir kanal belirtilmişse bununda çözümü oldukça basittir kanal yönü mezarı ve girişini vermektedir kanal uzunluğunu ölçüp kanal yönünde adımlayın muhtemelen kaya bitimine denk geleceksiniz toprak kısımda girişi bulabilirsiniz bunun haricinde uçurum yada yar gibi kayalık alana varıyorsa giriş uçurum olan kısımdadır dikkatlice incelemeniz icap eder.

Sunu oymasının yanında küçük bir murç oyması varsa bunun çözümü nedir ? bunun çözümü’de yine kanallı yuvarlak oyma ile oldukça benzerdir ama dikkat edin sunu oymanın yanındaki ufak bir murc oyması olması lazım yani ikinci bir sunu oyması değil burada sunu çukuru ile murc oyması arasındaki mesafe ölçülür ve murc oyması yönünde adımlanır vardığınız nokta büyük ihtimal mezardır bu tip oymalar genelde toprak kısıma götürür ve oda mezar olma ihtimalleri yüksektir.

Şimdi tabiki dediniz eminim görmüşsünüzdür sunu çukurunda hem kanal var hemde murç oyması peki bu durumda ne yapacağız o zaman bunlardan biri yönü biride mesafeyi vermektedir fakat dönemlere yada yapan ustaya göre değiştiği için bazen murç oyması mesafeyi verirken bazen yönü vermektedir bu durumda her iki alternatifi de uygulayarak doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Çoklu oymalar nedir peki aşağıdaki resimdeki gibi yada farklı türevleri olabilir aslında en karmaşıkları ve çözümlemesi oldukça zor olanları bu çoklu yuvarlak oymalardır çünkü oldukça farklı anlamlar taşımaktadırlar bu çoklu oymalar gördüğünüzde ilk önce genişçe bir alanı izlemleyiniz çünkü bunlar taş yığma mezarları verebilir yada çoklu mezarları verebilir yada çok odalı mezarları verebilir ayrıca mehzenleride verebilmektedir. Örneğin 5 adet yuvarlak oyma olduğunu farz edelim biri diğerlerinden büyükse etrafta bir çakıl yığma taş yığma yada toprak yığma mezar varsa bilin ki o büyük olan o büyük sunu çukurunun şimdi buna göre diğerleri de etrafındaki diğer mezarlar olmakta bazen sadece birinde ana mezarın hediyeleri bulunmaktadır fakat sistemi ana mezara göre çözüleceği için mesafe ve yön tekniği ile diğer mezarların tespitini yapabilirsiniz eğer etrafta bir yığma yoksa bu sefer oda mezar olmalı o zaman genelde gösterişli bir kayalık alan vardır yada bir kaya oda muhtemelen mezardır bu seferde ona göre diğer mezarların tespitinde bulunabilirsiniz yani temel olarak çoklu sunular bir nevi harita görevi görmektedirler oldukça fazla sunu çukurlarının üzerilerinde kanalları murçları gibi daha karmaşık olanları’da vardır burada çoklu mezarlar temsil edilmiştir fakat geneli değersizdir o işaretin bulunduğu yerde kuzey yönünde dere geçmekte ise o bölgeye yönelip değerli mezar işareti aranmalıdır.

Önemli olan şunu unutmamaktır, sunu var murç var yada kanal var ama verdiği yönde çalışma yaptım mezar falan derseniz eğer verilen işaretler çoğunlukla mezarı belirtir ana kaya dışına çıkmışsanız girişi değil mezarı bulursunuz ve iyi tespit yapamadığınız için odanın üst kayasına yada giriş olmayan yönlerine işlem yapıyorsunuzdur, mezar oradadır. Bu sebeple incelemenizi ve tespitinizi yaparken bunları göz önünde bulundurursanız aradığınız bulmanız kolay olacaktır.